Sunday, October 31

TETAMU ALLAH..ALHAMDULILLAH

LABBAIKALLAHUMMALABBAIK....




Alhamdulilla my MIL, FIL and beloved grandma telah selamat menjadi tetamu ALLAH..(Hj Arshad, saya pinjam gambar ye)....tak dilupa juga kak Nazuwa dan abg Fuad...semoga semua para jemaah peroleh haji mabrur sebagai momentum/perubahan kepada kehidupan yang lebih bermakna selari dengan apa yang disyariatkan DIA yg MAHA ESA..MAHA HIDUP..MAHA MULIA...amiiiiin..

saat sebelum berangkat ke senai airport di rumah Kak Pon.-24 okt.
 abg lan n mak

 Dalam kereta...nazhan and abah

 mak and akhtar


kak Nazuwa saat akhir sebelum masuk...(kualiti gambar mmg x ok .....)- 30 okt

Monday, October 18

RECIPES

Antara resepi-resipi yang pernah di cuba....resipi lengkap akan attach kemudian.....
selamat menjamu selera..sila ye... :)

 CHOCOLATE ROLL BREAD




 APPLE BUN

 BLUEBERRY CREAM CHEESE TART 
(XL size- over bake so crack sikit...:)  )

CHEEZ CHOCOLATE CAKE

 RED BEAN BUN

CINNAMON BUN

CHEEZ MIX PIZZA

Sunday, October 10

TUDUNG MENYERUPAI BIARAWATI KRISTIAN

Isu tudung seperti bonggol unta mula tersebar luas dengan rancak pada tahun ini..2010...kira-kira pertengahan tahun........ada yang mungkin masih kabur-kabur penyebab yang menjadikan pemakaian tersebut adalah haram hukumnya....ada juga yg berpendapat yang penting pakai tudung kan menutup aurat ...iye benar tapi menutup aurat yang sebenarnya bukanlah hanya melindungi rambut dari dilihat semata-mata..perlu selari dengan apa yg ditetapkan oleh  Islam untuk muslimah khususnya......dan sekarang isu pemakaian tudung yang menampakkan seperti biarawati kristian ! ..NAUZUBILLAH.....kekadang kita mungkin tak perasan dengan senario seperti ini berlaku pada diri kita sendiri...percayalah syariat Islam bukan untuk menyusahkan wanita tapi kerana menyayangi jati diri muslimah agar sentiasa terpelihara.....




Wednesday, October 6

SANAH HILWAH TO MY HUBBY

 6 Oktober 2010 hari lahir my hubby...
Alhamdulillah.... terima kasih Ya Allah atas pemberian nikmat umur pada kami...
...Post ni agak terlewat sebenarnya :)..
Khamis malam after Isyak ke Rimba Klasiik di bangi...jalan jalan cari santapan(edit sikit :)....).....
gambar di bawah tapi ada yg upload dari web enveuus.com ....camera klasik la so gambar pun klasik
......Rimba klasik ni tempat agak strategik..x jauh dgn petronas.... menu-menu makan malam tu x snap gambar memandangkan hampir 1 jam tunggu bila remind baru order datang..so mood pun dah bertukar ....x begitu gairah nk makan mcm masa mula2 datang.....itu la fitrah kita manusia yg lemah ni kan...
.heeerm...rasanya anda mesti pernah mengalami situasi seperti ini.....
apa pun Alhamdulillah setelah merasai santapan yang diorder sekian 'lama'...

Doa Selamat....

Dari Surah Al-Imran

“Wahai Tuhan Kami, janganlah Engkau membalik-balikkan hati kami setelah Engkau memberi petunjuk kepada kami dan berikanlah kepada kami RahmatMu. Sesungguhnya, Engkaulah Tuhan Yang Maha Pemberi.” (A-li’ Imraan: 8)

“Wahai Tuham kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka. Wahai Tuhan kami! Sebenarnya sesiapa yang Engkau masukkan ke dalam Neraka maka sesungguhnya Engkau telah menghinakannya, dan orang-orang yang zalim itu tidak akan beroleh seorang penolong pun.” (A-li’ Imraan: 191:192)

“Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah mendengar seorang Penyeru (Rasul) yang menyeru kepada iman, katanya: ‘Berimanlah kamu kepada Tuhan kamu’, maka kami pun beriman. Wahai Tuhan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami, dan hapuskan daripada kami kesalahan-kesalahan kami, dan matikanlah kami bersama orang-orang yang berbakti.” (A-li’ Imraan: 193)

“Wahai Tuhan kami! Berikanlah kepada kami pahala yang telah Engkau janjikan kepada kami melalui Rasul-Rasul-Mu, dan janganlah Engkau hinakan kami pada hari kiamat; sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji.” (A-li’-Imraan:194) 
 




 

Friday, October 1

LOGO HALAL JAKIM & LUAR NEGARA

Isu logo halal seringkali menjadi paparan di media-media ... bagi kita sebagai muslim memang perlu kena prihatin dan sensitif dengan logo-logo halal yang tertera pada bungkusan makanan and minuman di pasaraya mahu pun yang ada di kedai-kedai runcit...... mungkin akan ada kata leceh la..isk..bnyk keje nk tengok lagi.......
takpela susah susah sedikit kat dunia..bersenang-senang di sana.....siapa tahu dengan kprihatinan kita yg nampaknya kecil di mata manusia tapi sebenarnya besar di sisiNYA... jom tengok logo-logo halal yang diiktira setakat ini..






 

Blog Template by YummyLolly.com