Sunday, August 29

UKHUWAH PERSAHABATAN@FRIENDSHIP FOREVER - PART2




Nazhan nak minum susu ye.... baca doa dulu..."Allahummabayiklanafimaghozhaktanawakinaazabannar"...
pelat nazhan membacanya....opps belum dapat minum lagi...mama tanya dulu.....who create us..nazhan said:ALLAH... who is our phrophet:...nazhan said Rasulullah......what s our guidance nazhan said QURAN .....  
begitulah jiwa dan dunia kanak-kanak yang putih bersih..... 

zaman kecil2 dulu kita macam tu kan....... kawan sepermainan paling kita rapat..mana2 sama,..ada yg berjiran,,,bersekolah sama ..bila ada aktiviti di taman perumahan suka la nak join...ceramah, nasyid, sukaneka...mcm2 lagi....kita ikut tanpa rasa terpaksa atau malas-malas atau seangkatan dengannya.....fitrah kanak-kanak yg suci bersih.......meningkat dewasa dan melalui mcm2 pengalaman ada kala pelayaran persahabatan seiring berjalan...bak kapal berlayar........ada kala mungkin terpisah di tengah lautan.....jikalau perpisahan hanya sementara dan akan bertaut semula di tebing lautan alhamdulillah...tapi jika sebaliknya yang berlaku .....
koreksi semula di tengah-tengah perjalanan mengharungi badai lautan samada ada mungkin ada kita melemparkan di tengah lautan.. segala permata, intan, berlian yang pernah diperoleh suatu ketika dahulu ketika ukhuwah tersimpul erat..... 
kutiplah kembali dalam genggaman
ALLAH Maha Mendengar dan Mengetahui..


Wednesday, August 25

TANDA TANDA KECIL....?...VIDEO YG PERLU DIHAYATI....

sila click pada url di bawah





Monday, August 23

ADA SUNGAI DI DASAR LAUT ? - prt 1

Sungai di Dasar Laut??...ada dijumpai di Cenote Angelita, Maxico di dalam sebuah gua. Jika kita menyelam sampai 30 meter dalam, airnya tawar, tetapi jika menyelam sampai lebih dari 60 meter, airnya menjadi masin! ...Subhanallah.., beberapa meter sebelum anda sampai ke dasar gua anda akan melihat sungai di dasar laut! dengan pokok-pokok, daun-daun yang terapung ...walaupun ia kelihatan seperti sungai ia bukanlah sungai yang sebenar seperti di permukaan tetapi adalah lapisan gas hidrogen sulfida...satu pemandangan yang amat menakjubkan jika anda dapat melihat sendiri di depan mata.... 
Menurut Anatoly Beloshchin seorang pakar fotografi dalam pasukan penyelam ... permandangan di situ amatlah menakjubkan dan mengejutkan..so amazing.... lihat foto yang diambil di bawah ..









 Surah Al-Furqan 25:53)
Dan Dia lah Tuhan yang telah mengalirkan dua laut berdampingan, yang satu tawar lagi memuaskan dahaga, dan yang satu lagi masin lagi pahit; serta Ia menjadikan antara kedua-dua laut itu sempadan dan sekatan yang menyekat percampuran keduanya.

(Surah Ar-Rahman 55:19-20)
Ia biarkan air dua laut (yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu; Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing-masing tidak melampaui sempadannya;

 

Monday, August 16

GIVE AWAY KAK NOR

Sempena Ramadhan Al-mubarak ini.... Alhamdulillah rezeki kali ini ...sahabat maya 99 taste...kak Nor pemilik blog http://mrsnorhobi.blogspot.com 
telah bermurah hati untuk memberi GA kepada mereka yang terpilih,
boleh dijadikan koleksi sendiri atau berminat nak beri pada ibu@mama@ummi   .... atau mungkin berhajat nak beri pada mertua... :) ..undian akan dibuat secara rawak oleh anak kak Nor... berminat ingin menyertai, anda dialu-alukan berkunjung ke blog Kak Nor
tarikh tutup penyertaan adalah pada  
23/08/2010 ( ISNIN)
SELAMAT MENCUBA YA..

SIMPLE RECIPES ..JOM TRY


Sudah hampir seminggu Ramadhan menggamit.... semoga kita dapat menghayati dengan ramadhan yg sebenarnya... terfikir-fikir nak masak apa utk berbuka atau sahur..sila la cuba hidangan berikut.......senang dan mudah serta jimat masa utk ramadhan..maklumlah kan semua nak serba serbi ekspres...dari dapur 99 taste mempersembahkan... :)

PIZA RINGKAS



BAHAN-BAHAN:
Roti 1 plastik (samada 4 segi atau panjang biasa utk frankfurter)
tomato segar(cincang)
1 biji bwg besar(potong dadu)
4 ulas bwg putih(cincang)
Carrot @ Daun parsli(kalau suka) cincang
1 sudu teh herba thyme and oregano(mix herb pun boleh)
1 sudu besar pes tomato
sedikit serbuk lada hitam
minyak zaitun / jagung
garam, gula secukup rasa

TOPPING:
200 gm TJA mozarella cheese (boleh tgk dalam nur's shop)
6 btg sosej@ frankfurter
1 biji bwg besar(kalau suka, potong kiub)
1 biji cili benggala merah (dadu)
sedikit mayonis (kalau suka)

CARA:
panaskan minyak, tumis bawang besar, bwg putih...setelah berbau wangi, masukkan herba thyme,oregano.... masuk pes tomato@sos tomato..kacau hingga sebati..tambah lada hitam, gula, garam,parsli...setelah masak, ketepikan...roti boleh dipanggang terlebih dahulu sebentar ...letak sebahagian bahan tadi atas roti...hias dengan sosej, bwg, mayonis..dan tabur dengan keju mozarella..bakar dalam ketuhar lebih kurang 20-25 minit , 160 darjah(bergantung jenis oven)

p/s : resepi di atas telah di oter dari respi sebenar ...:)

CHOCOLATE PUFF

Tuesday, August 10

SALE..SALE...BIG SALE

MOGA MOGA ALLAH SWT MENJADIKAN ..
SUBUHMU CAHAYA..
ZOHORMU GEMBIRA..
ASARMU BAHAGIA..
MAGHRIBMU KEAMPUNAN..
ISYAKMU KEBERKATAN..
AMALAN SUNATMU KEMANISAN&KETENANGAN..
DAN DOA-DOAMU TIDAK DITOLAK DAN DILUASKAN REZEKIMU SERTA IANYA TIDAK DITARIK SEMULA..DAN DIBUKA PADAMU PINTU SYURGA TANPA SEMPADAN..AMIIN YA RABBAL'ALAMIN
MAAF ZAHIR BATIN..
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH RAMADHAN MUBARAK 


KONVOKESYEN UKM KE 38



Alhamdulillah... my hubby telah menamatkan pengajian Ms Sc Entomology... Barokallahufina..amiin..start end of 2005 until 2010 (lama tak...)... get married....then dikurniakan 2 cahaya mata ....
 thank you Allah (RAIHAN SONG).....
dah habis ni kena pula continue PHD Insya Allah...di mana tu(soalan cepu emas)...:)

Saturday, August 7

SOLUSI EDISI 22-DOA MUSTAJAB ATAU TERHIJAB

Majalah Solusi Edisi 22, Ogos 2010. Isu Doa Mustajab Atau Terhijab?
HARGA: RM9.00

Sunday, August 1

KEK LAPIS SARAWAK-vol 2


SAIZ KEK ROLL : 9 INCI X 2 INCI

KEK LAPIS ROLL MATAHARI-RM28
(Saiz agak besar sedikit dari biasa dan proses pembuatan agak complicated)

KEK LAPIS ROLL SELAIN LAPIS MATAHARI -RM23

.... sila click pada ruangan Nur's shop yang terdapat pada top menu di atas blog ini.

utk tempahan hub 012 6997154


KEK LAPIS STANDARD: 6 INCI X 2 INCI
 KEK LAPIS 3 RASA- RM17

 KEK LAPIS CINDAI KASIH- RM17

 KEK LAPIS PEARL- RM17

 KEK LAPIS MIX 1 - RM17

 KEK LAPIS MIX 2- RM17
 

Blog Template by YummyLolly.com